Natural horsemanship

Vad är horsemanship?

Vad kan det ge dig och din häst?

 

1. Ladda ner en QR-app i din telefon.

2. Scanna QR-koden ovan med appen.!

Säker Traumafri Hästhantering = relation häst människa som bygger på kunskap, ömsesidig respekt, tillit och relation.

Boka Lisbeth:

- demo / uppvisning

- clinics / kurs

- seminarie

- dag/veckoelev må-to

- personlig utveckling

- Sommarläger

Vad betyder ordet horsemanship?

Attityd

Enligt ordboken direkt översatt till svenska betyder det hästmannaskap eller häst-människa-relation.

Vad det betyder i praktiken råder det många uppfattningar och meningar om. Vad är rätt? Och vad är fel?

 

Vem äger rätten att döma vad som är rätt eller fel? Förmodligen ingen, men det är dock många som tar sig den rätten.

Ibland hör man till och med vissa säger att det jag gör är det enda rätta, allting annat är förkastligt, eller fel!

 

Kan man överhuvudtaget döma någonting som man inte är väl insatt i? Det är tyvärr så att många människor har en bestämd uppfattning om saker de egentligen inte vet någonting om! Hur kommer det sig? Har vissa av oss behov av att hävda oss mer än andra? Eller är det kanske rädsla av det okända? Det är en intressant fråga som dom flesta människor kanske skulle behöva ta sig en funderare på, vad är det som ger just dig rätten att döma någon annan?

Enda gången enligt min uppfattning, man har den rätten är om man ser att någon blir uppenbart skadad, eller utsätter någon för uppenbar fara, var den gränsen går kan bara var och en bedöma själv, men tänk efter först!

 

Det finns många sätt att hantera hästar på, vad som är bra eller mindre bra kan egentligen bara hästen tala om för oss. Om det fungerar efter önskemål är det ju uppenbarligen bra, i alla fall för just den hästen och ryttaren/föraren just då.

Är man ny inom hästsporten blir man bokstavligt talat oftast överöst med goda råd, med en mängd "måsten", "gör aldrig" och"gör alltid". Vem bestämmer vad som inte ska och vad som ska? Det är upp till var och en hur och vad man vill göra med sin häst! Ingenting är fel så länge ingen uppenbart kommer eller riskerar att bli skadad.

Dessutom är det så att man aldrig/sällan kan hjälpa någon som inte vill ha hjälp. Du kan aldrig tvinga på någon annan dina egna åsikter eller värderingar. Alla gör vi så gott vi kan utefter den kunskap vi har. Det sätt du starkast kan påverka andra på är att helt enkelt föregå med gott exempel, om det du gör fungerar väl och ser trevligt ut kommer andra vilja lära sig det du kan.

Det gäller att hitta ett sätt som är anpassat utifrån sina egna förutsättningar och behov. Det finns en gyllene reglel som kan vara bra att ha i tankarna: behandla andra såsom du själv vill bli behandlad av dem. För att bli respekterad behöver du själv börja med att respektera andra.

Ordet Horsemanship används i många olika sammanhang, till exempel i samband med tävlingar där man talar om att det är god Horsemanship att hantera sin häst väl och uppträda på ett sunt sätt. Det är god Horsemanship att ha en välvårdad häst. Det är god Horsemanship att ombesörja hästens behov, som till exempel: foder, miljö, stall, hagar, hovslagare, tandläkare, avmaskning m m. Listan kan göras lång. Det handlar helt enkelt om hantering av häst.

Fundera lite på vilken attityd du själv har gentemot andra innan du dömer någon annan. Vi kan endast bli bättre genom att öka vår kunskap. Kom ihåg att lyssna på din vän hästen i första hand. För mig handlar det om att lära mig ödmjukhet och respekt inför andra individer, vare sig det är hästar eller människor.

 

God Horsemanship gör att umgänget med hästen blir tryggare, roligare och framförallt säkrare för både oss och hästen.

Lycka till

Lisbeth Börjesson

Säker Traumafri HästHantering

Dela gärna med dig! © Säker Hästhantering 2012 - www.ljb-naturalhorsemanship.se - www.hastcoach.se