Lastträning

Skulle du vilja lära dig mer om hästens- & människans psykologi-behov-beteende i samband med lastning?

1. Ladda ner en QR-app i din telefon.

2. Scanna QR-koden ovan med appen.!

Lastträning för häst och hästägare

Jag kan komma till dig eller om du kommer till mig.

Som NH instruktör och hästcoach kommer jag gärna till dig, alternativt att du kommer med din häst till Stenbro Gård där jag kan jobba med dig och din häst.

 

Jag har under drygt 30 år jobbat aktivt med hästar och en stor del av det handlar just om lastning.

 

När jag jobbar med lastningen så är din investering 1200:- + ev. rese ersättning på 30:-/mil om jag kommer till dig.

 

Läs och se gärna mer nedan om mina idéer och erfarenheter om lastning.

 

Vid frågor eller funderingar kan du maila mig lisbeth@freshway.se eller ringa mig på 0703 443428.

 

Vi hörs och ses!

 

December 2012 - efterlyste vi hästar som hade utmaningar med att lastas. Vi fick många mejlsvar...

Lastning är en av de vanligaste träningsfrågorna Lisbeth jobbar med i sin hästvardag. Här kommer en fördjupad träningsfilm om lastning = 4 timmar!

 

Två hästar blev utbalda som filmskådespelare - okända för Lisbeth innan filmning:

1. Musse - ett halvblod 17 år - som haft problem att gå på transporten

Ägare: Linnea Liljedahl, Vårgårda

 

2. Draumur, islandshäst - efter många veterinärbesök kännar han sig inte trygg att åka transport längre. Vill gärna ha sällskapshäst och har förstört ett antal grimmor...

Ägare: Nathalie Eriksson, Stenungsund

Härligt med livepublik under filminspelningen! Publiken ställde frågor under tiden Lisbeth lasttränade hästarna.

Innan träningen startade blev hästägarna intervjuade, så att publiken fick en bild av hur läget är FÖRE lastträningen.

 

I filmen kan du se olika filmklipp - UNDER- lastträningen. Även här finns intervju med hästägarna och de får också prova lasta sin häst.

 

I 3:e DVD filmen är ifrån livesändningen som gjordes några veckor efter träningen. Lastträningen summeras med några klipp samt att hästägarna berättar hur det harn varit EFTER träningen.

Lastningsfilm DVD - 4 timmar

Liveinspelning med publik - 26 januari 2013, Väddholmen i Falköping

Detta DVD-fodral innehåller 3 stycken skivor:

 

DVD skiva nr 1: Musse - 17 årig halvblodsvalack

Här är Linnea Liljedahls mejl:

“Här kommer en liten text om Musses lastningproblem:

Musktör, till vardags kallad Musse, är en halvblodsvalack som är 17 år gammal. Jag har haft honom i lite mer än 3 år och innan dess var han min medryttarhäst i ca 3 år.

 

Redan när jag började rida honom fanns problemet med lastningen! Genom åren har vi provat det mesta. Två longerlinor bakom rumpan, lastsele, inspänd i longergjord, lastning direkt från stallet och mycket, mycket mer! Det som har funkat bäst är om vi lastar direkt från stallet eller garaget. Alltså när han är instängd. Om vi har tur tar det max 45 min att lasta då. Skulle vi försöka lasta honom med linor eller annat får vi räkna med allt från 15 min till 2 timmar! Ju längre vi försöker lasta desto mer stressad blir han! Det brukar sluta med att han står och skakar, backar och reser sig. Han blir mer och mer irriterad och till slut är det bara att ge upp! När han började resa sig kände vi att problemet bara blir värre vilket vi är väldigt ledsna för.

 

Jag tränar dressyr på msv nivå och min syster tränar hoppning runt 1 meter och vi har ingen egen ridbana hemma så att kunna träna ordentligt blir väldigt svårt! Lastproblemet gör att vi oftast väjer att inte åka iväg heller. Vi vill bara kunna lasta honom när som helt och åka och träna. Inte behöva tänka på att ordna så vi kan backa in i ett stall! Det funkar tyvärr inte alltid. Våran dröm är att han blir självlastad och jag kan åka iväg själv med honom! Utan att vara orolig för att han inte ska gå på!

 

Nedan kan du se ett kort filmklipp med Mussse!

 

DVD skiva nr 3 - Hur gick det sedan?

 

Några veckor efter träningen gjordes en livesändning via webben. Ifrån en studio i Borås visas filmklipp från träningen samt att hästägarna finns på plats och berättar om sina upplevelser både under träning och efter. En summering!

Bildtext: Här lasttränas islandshästen Draumur - denna lastträningen kan du se på DVD skivan nummer 2.

 

 

DVD skiva nr 2 - Draumur 13 årig islandshästvalack

 

Så här löd Nathalie Erikssons mejl:

“När det gäller lastning så har han alltid varit svår, han kan gå på- och in men slänger/kastar sig ut. Det går inte att binda honom först då han bara kastar sig/sliter sönder grimskaft eller grimma och blir rädd.

 

Har jobbat en del med NH-tänk och i perioder har det gått bättre. Först när han lärt sig gick det bra om han hade kompis med sig, men en dag slog han i huvudet när han kastade sig bak och så var man på ruta ett igen.

Sen tränade vi massor och han blev fin igen, hade förmånen att träna med fronturlast som han tycker mycket bättre om. Han klarade galant att åka en resa från Stockholm till Kungälv själv och var glad och lugn hela resan vintern 2009.

 

Hösten 2010 fick han en senskada vilket ledde till många resor till hästkliniken, han blev mer och mer ovillig att lasta och vid ett tillfälle så blev han intvingad (dock utan våld, bara inte helt på hans villkor) då vi var tvungna att åka hem från kliniken och vi försökt i flera timmar. Efter detta var det tvärstopp, han ville inte ens komma nära. Fick några gånger ställa in/boka om veterinärtider då det inte gick att lasta alls. Efter att han har blivit frisk har lastningen gått sisådär!”

 

Se några klipp från filmen på Draumur - se nedan!

BESTÄLL FILMEN IDAG - HÄR!

Se under DVD filmer - pris endast 199 kr för tre DVD skivor i ett fodral. 4 timmars lastträning - med just de tips som du behöver!

 

 

Tack för ditt deltagande som publik till filminspelningen 26/1!

 

En härlig hästeftermiddag där vi fick se två hästar som tränades för en säkrare och enklare lastning.

NU har du den unika möjligheten att följa hästarna FÖRE träningspasset, hur upplevde hästägarna lastningsproblemen?

UNDER lastningsträningen - vad gjorde vi? Vad visade hästarna för beteende? Vad fick hästägarna med sig av träningsdagen?

EFTER - hur har det gått?

 

Lisbeth Börjesson delar med sig av sina lastningstips och ger dig idéer att träna vidare på!

Var du upptagen den 16/2 2013 och inte har möjlighet att se livesändningen? NU kan du beställa DVD filmen som handlar om 4 timmarslastträning och 2 hästar- & hästägares upplevelser.

 

Välkommen - vi ses / Lisbeth Börjesson

Bildtext: En förvånad Musse står lugnt och tryggt i transporten, under tiden Lisbeth berättar för publiken!

Dela gärna med dig! © Säker Hästhantering 2012 - www.ljb-naturalhorsemanship.se - www.hastcoach.se